Tiedonlähteitä

Luettelo niistä suomalaisista taideteoksista, jotka lähetettiin Pariisin maailmannäyttelyyn 1900. Gallen-Kallelan Museo. Kuva: GKM

Teosrekisteri, luonnoskirjakortisto ja piirustuskokoelmakortisto

Gallen-Kallelan Museo pitää yllä teosrekisteriä taiteilijan tuotannosta. Rekisteriin kuuluu tuhansien taideteosten ja taideteollisen tuotannon tiedot. Gallen-Kallelan Museon teosrekisteri muodostaa keskeisimmän luotettavan aineiston Akseli Gallen-Kallelan tuotannon tunnistamisessa.

Teosrekisteri perustuu taiteilijan itsensä ja hänen lähipiirinsä tekemiin tuotannon luettelointeihin, jotka tehtiin taiteilijan elinaikana. Näitä listoja on täydennetty museossa järjestelmällisesti näyttelyiden teoslistoista poimituilla ja tarkistetuilla tiedoilla. Teosrekisteriä päivitetään yhteistyössä huutokauppakamarien kanssa. Teosten omistajatiedot ovat luottamuksellisia.

Teosrekisterin lisäksi museolla on tutkijakäyttöön kortistot Akseli Gallen-Kallelan luonnoskirjoista (64 luonnoskirjaa, 2327 piirustuskorttia) sekä Akseli Gallen-Kallelan piirustuskokoelmasta (1700 korttia), jotka kuuluvat yksityiskokoelmiin. Kortistot perustuvat professori Onni Okkosen ja hänen tutkimusassistenttinsa Annikki Toikka-Karvosen dokumentaatioon.

Teosrekisteri ja luonnoskirja- sekä piirustuskokoelmakortistot ovat tutkijakäytössä Gallen-Kallelan Museossa sovittuna ajankohtana.

Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä: kokoelmapäällikkö Salla Tiainen, salla.tiainen(at)gallen-kallela.fi

Akseli Gallen-Kallelan näyttelyt

Voit tutustua Akseli Gallen-Kallelan taiteen näyttelyhistoriaan Kansallisgallerian Kirjava-tietokannassa. Huomioi, että vuoden 1931 jälkeiset näyttelyt on pidetty taiteilijan kuoleman jälkeen.

Kirjava

Akseli Gallen-Kallelaan liittyvää kirjallisuutta

Gallen-Kallelaa on tutkittu paljon ja lukuisat näyttelyt ovat lisänneet tietoa julkaisujen kautta. Gallen-Kallela kirjoitti itse kaksi muistelmateosta, Kallela-kirjan ja Afrikka-kirjan, ja hänen jälkipolvensa on julkaissut muistoihin ja alkuperäisaineistoihin perustuvia kirjoja.

Akseli Gallen-Kallelaa koskevaa kirjallisuutta Kirjava-tietokannassa

Gallen-Kallelan Museon omia julkaisuja on saatavana museon verkkokaupassa.

Gallen-Kallelan Museon käsikirjastoon kuuluu paljon julkaisemattomia tutkielmia, artikkeleita ym., joita voi tarkastella museolla ennalta sovittuna aikana.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: Kysy museolta