Musta joutsen ja muita kummia näkyjä
Tarvaspään piha-alueelle sijoittuva Musta joutsen on Jenni Tieahon taiteilijajuhlavuoden näyttely. Tieaho on toiminut kuvataiteilijana kaksikymmentä vuotta. Näyttely koostuu kahdeksasta Tieahon viime vuosina valmistuneesta teoksesta.
Unenomaista maailmaa rakentavien teosten aiheina ovat joutsenveneet ja ihmiseläin-hahmot. Niissä on käytetty pääasiassa luonnonmateriaaleja, kuten puuta, tervattua pajua ja Suomen luonnonkasvien osia.
Musta joutsen ja veneenhahmoinen joutsen
Tieahon työskentelyn lähtökohdat ovat suomalaisessa mytologiassa ja myyttisessä metsätarustossa. Taiteilijalle luonto on kuin kansalaisuus, oma kieli, kaiho ja kumppanuus. Luonnon kokemuksen äärellä on mahdollista muodostaa käsitystä ajasta, rajasta, hyvästä ja pahasta.
Joutsenen hahmoon liittyy paljon symboliikkaa, uskomuksia ja myyttejä. Itämerensuomalaisten heimojen muinaisissa uskomuksissa joutsenen ajateltiin olevan ihmisestä rikottu linnuksi. Sen uskottiin olevan yhteydessä eri maailmojen välillä, eikä sitä saanut vahingoittaa. Kalevalassa Tuonelan mustassa joessa ui joutsen, jota pyytämään lähtiessään Lemminkäinen menettää henkensä. Kaikki joutsenet eivät ole valkoisia. Eurooppalaiset näkivät mustia joutsenia ensi kertaa Australiassa vuonna 1697.
’Musta joutsen’ on myös matemaatikko Nassim Nicholas Talebin luoma käsite, joka kuvaa hyvin epätodennäköistä tapahtumaa, joka ei ole ennustettava, mutta jolla on valtava vaikutus.
Näyttelyssä pajunvitsaksista kaariksi rakentuvat joutsenveneet näyttäytyvät Mustan joutsenen hahmoina.
Unihevoset ja Merihevoset
Joutsenten lisäksi näyttelyssä on hevoshahmoja, jotka rakentuvat puupunoksista ja maitohorsman syysvillasta. Vaalea materiaali liittää hevosenpäihin puhtauden ja hyvän onnen tuojan merkityksiä. Hevosen symboliikka on moninainen. Se on vapauden vertauskuva ja silta alitajuntaan. Taruolentona merihevonen elää kaikissa elementeissä, maalla, vedessä, tulessa ja ilmassa. Se symboloi uskollisuutta ja mystistä voimaa.
Tieahon ihmiseläinhahmoissa ihminen saa eläimen aistit ja eläin ihmisen älyn. Hevosihmishahmo edustaa tietoisen ja vaistonvaraisen sulautumista täydellisesti yhteen.
Jenni Tieaho (s.1969) asuu ja työskentelee Siuntiossa. Hän on pitänyt säännöllisesti näyttelyitä vuodesta 1997 lähtien. Tieahon teoksia on lukuisissa kokoelmissa mm. Suomen valtion ja Saastamoisen säätiön kokoelmissa. Tieaho on tehnyt Helsingin Korkeasaareen julkisen taideteoksen Jylhyys Hiidenhirvi.
Musta joutsen -näyttelyä ovat tukeneet: Suomen Kulttuurirahasto (Eeva Rauhankallion rahasto), Taiteen edistämiskeskus ja Espoon kaupunki.


Nähdäksesi lehdistökuvat, kirjaudu ensin sisään sivustolle.