Harri Larjoston valokuvanäyttelyssä tunnetut taideteokset ovat muuttuneet tatuoinneiksi.

Jessica Suni. Hugo Simberg: Piruparka teoksesta Emäntä ja piruparka, 1899. Antti Rossi, Fireline Tattoo, 2004.
Mediataiteilija Harri Larjosto ja Gallen-Kallelan Museo etsivät parin vuoden ajan henkilöitä, joilla on taideteoksesta tehty tatuointi. Ihmisten ihoilla elävien taideklassikkojen määrä ylitti odotukset. Larjosto valokuvasi ja haastatteli sata henkilöä.
”Ihmisillä on yllättävän vakavia perusteita sille, miksi kantaa jotain kuvaa, taidetta ihollaan, läpi elämän,” toteaa Larjosto. Hyvin intiimin näyttelyn ja kirjan kautta ihmiset avaavat omat tarinansa. Ne liikuttavat, ihastuttavat ja naurattavat.
Iholla elävät taideteokset tarjoavat uudenlaisen näkökulman taiteen merkitykseen tässä ajassa. 1990-luvulta lähtien tatuoinnit ovat yleistyneet ja muuttuneet osaksi valtavirran koristautumista suoranaiseksi tatuointibuumiksi. Monet juuri taidekuvia tatuoineet korostavat kuitenkin erottautumista tästä massasta. Taidekuvilla koetaan olevan syvällisempi merkitys ja arvo, ne kiinnittyvät historiaan ja kulttuuriin. Samalla tatuointeina taideteokset siirtyvät museoiden saleista ja kirjojen sivuilta aivan uudenlaisiin ympäristöihin ja osaksi elämää.
Tatuoitujen taideteosten joukossa suosituimmaksi taiteilijaksi osoittautui Akseli Gallen-Kallela ja Sammon puolustus (1896) sekä muut Kalevala-aiheet. Suomalaisen taiteen klassikkojen tatuoimiseen liittyy useilla henkilöillä ajatus omista juurista, mutta myös kansallisten symbolien haltuunotosta: yhteinen kulttuuriperintö ei saa päätyä vain kansallismielisten omaisuudeksi.
Muita taiteilijoita, joiden teoksia on toisinnettu iholle, ovat mm. Hugo Simberg, von Wright -veljekset, Alphonse Mucha, Edvard Munch, Salvador Dalí ja Leonardo da Vinci.
Näyttelyssä on esillä 52 valokuvaa tatuoinneista. Kaikki hankkeessa kuvatut ja heidän tarinansa pääsevät esiin näyttelyn yhteydessä julkaistavassa Kuva ihollani -kirjassa, jonka on kustantanut Maahenki.
Harri Larjosto esittelee näyttelyn to 14.9. klo 18, su 8.10. klo 13 ja 19.11. klo 13 .
Su 22.10. klo 13 Näkökulmakierroksella mukana tatuoija Lasse Sjöroos.

Näyttely on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa.
Koneen säätiö on tukenut Harri Larjoston työskentelyä.
Näyttelyn kuvat on tulostettu Epson SC-P800 tulostimella Epson Premium Luster Photo -paperille.



Nähdäksesi lehdistökuvat, kirjaudu ensin sisään sivustolle.