Gallen-Kallelan Museo 60 vuotta

Gallen-Kallela Museon ateljee 12. toukokuuta 1961. Kuvaaja: Erkki Voutilainen, Museovirasto, Journalistinen kuva-arkisto, Maaseudun Tulevaisuus.

Museon avajaiset

Gallen-Kallelan Museon avajaisia vietettiin toukokuun 16. päivänä 1961. Taiteilijan tytär Kirsti muistelee avajaispäivää kirjeessään isänsä ystävälle Louis Sparrelle:

”Museossa on käynyt vierailijoiden virta avajaisten jälkeen, ja olemme saaneet huvilan verannalle kanttiinin, jossa tarjoillaan kahvia ja virvokkeita. Pihatasanteella on pöytiä ja tuoleja, aurinkoa ja kukkia, ruusuja loggiaseinällä ja pelargoneja suurissa tynnyrinpuolikkaissa. Avajaisissa liput liehuivat neljässä lipputangossa – saan ihan kyyneleet silmiini, kun ajattelen kaikkea tätä.”

Kirsti Gallen-Kallelan päiväämätön kirje Louis Sparrelle, yksityisarkisto.

Museon juhlavuosi 2021

Vuonna 2021 museo juhlii toimintaansa julkaisemalla taidekokoelmansa Finnassa, esittelemällä kokoelmiensa pieniä helmiä Instagramissa, tutustuttamalla yleisönsä tämänhetkiseen henkilökuntaansa sekä nostamalla menneitä näyttelyitä ja tapahtumia. Juhlavuoden kunniaksi järjestämme myös juhlavuoden konsertin museon avajaispäivänä 16.5, jos koronarajoitukset sen sallivat.

Aikakoneita ja utopioita

Juhlavuoden näyttely Aikakoneita ja utopioita: Kaukokaipuu on saanut alkunsa Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-apurahan saaneesta näyttely- ja yleisötyöhankeesta, jossa museot tutkivat tapoja toimia yhteiskunnallisissa murroskohdissa. Vuonna 2021 Gallen-Kallelan Museo, Aino ja Jean Sibeliuksen koti Ainola, ja Emil Wikströmin taiteilijakoti Visavuori muuntuvat aikakoneiksi, jotka tuovat menneisyyden kokemukset ja tulevaisuuden mahdollisuudet nykyhetken keskusteluihin.

Voit lukea lisää tulevasta näyttelystä täältä.

Mary Gallénin elämänkerta

Syksyllä 2021 julkaistaan Helena Ruuskan kirjoittama elämänkerta Akseli Gallen-Kallelan puolisosta Mary Gallénista (o.s. Slöör). Mary Gallén oli pianisti ja tuli tunnetuksi myös puolisonsa tukijana ja hänen mallinaan. Kirjan julkaisijana toimii WSOY ja se perustuu arkistolähteisiin. Kirjan julkaiseminen jälkeen järjestämme museolla yleisöluentoja, joissa tietokirjailija Helena Ruuska esittelee uutta kirjaansa.

Toiminnan kehittäminen

Gallen-Kallela jatkaa toimintansa kehittämistä kohti ekologisesti, sosiaalisesti- ja kulttuurillisesti kestävää museotoimintaa. Museorakennus ja Villa Linudd ympäristöineen tarjoavat vihreän keitaan yleisöllemme ja luonnossa liikkujille. Kevään 2021 aikana piha-alueelle lanseerataan Akselin askelissa -mobiilisovellus, joka tarjoaa tietoa Gallen-Kallelan perheen elämästä Tarvaspäässä myös museon aukioloaikojen ulkopuolella.

”Ekologisen näkökulman keskeisyys on meille luontevaa  – Akseli Gallen-Kallelalle luonto oli pyhä ja taiteellisen toiminnan perusta.”

Museonjohtaja Tuija Wahlroos, 2021.

Museokauppa uudistuu

Juhlavuoden aikana lanseerataan museon uudistunut museokauppakonsepti Maryn puoti uusine Mary ja Kalevala tuoteperheineen. Tuoteperheet nostavat esille Akseli Gallen-Kallelan taidetta, Gallen-Kallelan perheen rakkautta luontoon, käsitöihin ja Kalevalan tarinoihin hahmoineen.

Gallen-Kallelan Museo kiittää kaikkia tukijoitaan, yhteistyökumppaneitaan ja yleisöään vuosien varrelta!

Kaikki mustavalkoiset kuvat, ellei toisin mainita: Erkki Voutilainen, 1961, Museovirasto, Journalistinen kuva-arkisto.

Kuvat ylhäältä alaspäin: 1. Kirsti Gallen-Kallela Tarvaspään galleriassa 1961, 2. Gallen-Kallela museon avajaiset Tarvaspäässä toukokuussa 1961. Gallen-Kallelan museon esittelevät lehdistölle rouva Kirsti Gallen-Kallela-Väisänen sekä Pirkko ja Aivi Gallen-Kallela-Sirén, 3. Museorakennus kuvattuna Villa Linuddista päin 12.5.1961.

Gallen-Kallelan Museon juhlavuoden logo: Jarkko Mäki-Kojola.