Toiminnalliset kierrokset on suunniteltu näyttelysisältöjen mukaan. Kierrosten hintaan sisältyy opastus, ohjattu toiminta, museon sisäänpääsymaksu ja mahdolliset materiaalit. Kierrokset räätälöidään vuosiluokan ja ryhmän koon mukaan. Kaikilla kierroksilla harjoitellaan taideteosten sanoittamista ja rohkaistaan esittämään tulkintoja.
Taiteen pyhiinvaeltajat 7.2-19.4.2015 – uskonnon toiminnallinen kierros
Mitä tarkoittaa pyhä? Entä pyhiinvaellus? Voiko taide olla pyhää? Onko taiteella ja uskonnolla yhteisiä piirteitä?
Näyttelyssä esitellään venäläisen taiteilijan Nikolai Roerichin sekä Akseli Gallen-Kallelan taidetta. Taiteilijoita yhdisti kiinnostus luontoon, kansanperinteisiin ja myytteihin. Heitä kiehtoivat myös idän uskonnot, mystiikka ja erityisesti buddhalainen perinne.
Uskonnon toiminnallisella kierroksella teemoja lähestytään teosten symboliikan kautta. Kierrokseen sisältyvässä tehtävässä otetaan tutkimuksellinen ote teoksiin ja etsitään niistä viitteitä kansanuskontoihin, kristinuskoon ja buddhalaisuuteen. Tehtävä tehdään ryhmissä. Lopuksi keskustellaan symbolien merkityksistä uskonnossa.
Lisätietoa Taiteen pyhiinvaeltajat -näyttelystä.
1. – 9. lk

Akseli Gallen-Kallela: Jusélius-mausoleumin freskoluonnos, kuusi, 1901. Sigrid Juséliuksen Säätiö. Kuva: Sigrid Juséliuksen Säätiö
Elämän harjulla 27.4-30.8.2015 – biologian toiminnallinen kierros
Miksi Juséliuksen mausoleumi on rakennettu? Mikä on mausoleumi? Miksi Gallen-Kallela halusi kuvittaa mausoleumin puilla ja kasveilla? Mitä merkityksiä kuvituksiin kätkeytyy?
Vuonna 1900 teollisuusmies Fritz Arthur Jusélius rakennutti 11-vuotiaana kuolleelle tyttärelleen hautamuistomerkin Poriin. Hän pyysi Akseli Gallen-Kallelaa suunnittelemaan ja toteuttamaan sen seinämaalaukset. Taiteilijan maalausten aiheet kiteyttävät suomalaista luontoa, elämän kiertokulkua ja maailman järjestystä.
Biologian toiminnallisella kierros rakentuu ensimmäisen Jusélius-ripustuksen ympärille. Kierrokseen sisältyy opastus, jonka jälkeen pelataan ryhmissä oppilaiden omilla älypuhelimilla tai muilla laitteilla oppimispeliä, jonka tehtävissä mm. tutkitaan, millaisia kasveja Gallen-Kallela mausoleumin kuvitukseen valitsi ja miksi. Tehtävät ovat räätälöitävissä oppilaiden iän mukaan. Tehtävä tehdään ryhmissä.
Lisätietoa Elämän harjulla -näyttelystä.
1. – 9. lk
Hävitys, tuho ja Tuonela joella 5.9.2015-17.1.2016 – uskonnon ja symboliikan toiminnallinen kierros
Mikä on symboli? Miksi taiteilija käyttää symboleja? Millaisia viestejä symbolit välittävät meille? Millaisia merkityksiä symboliikalla on uskonnossa?
Jusélius-näyttelyn toinen kattaus keskittyy kuvien symboliikkaan. Mausoleumin maalaukset olivat Akseli Gallen-Kallelalle myös taiteellinen välitilinpäätös, joiden avulla hän käsitteli sen hetkistä ja siihen asti elettyä elämäänsä.
Symboliikan toiminnallisella kierroksella keskitytään taideteoksissa kuvattuihin symboleihin. Kierrokseen sisältyy opastus, jonka jälkeen pelataan ryhmissä oppilaiden omilla älypuhelimilla tai muilla laitteilla oppimispeliä, jonka tehtävissä tutkitaan teoksissa kuvattuja symboleja sekä niihin liittyviä ajatuksia ja teemoja. Tehtävät ovat räätälöitävissä oppilaiden iän mukaan. Tehtävä tehdään ryhmissä.
Lisätietoa Hävitys, tuho ja Tuonelan joella -näyttelystä.
1. – 9. lk