Näkökulmaopastus: Akselin ja Maryn häämatka

Näkökulmaopastus: Akselin ja Maryn häämatka

Sunnuntaina 12.2.2023 kello 13

Museonjohtaja Tuija Wahlroos esittelee Akseli ja Mary Gallen-Kallelan häämatkan tapahtumia sekä matkan aikana syntyneiden teosten taustoja. Akseli ja Mary vihittiin 20. toukokuuta 1890 ja suuntasivat häämatkalleen Kainuuseen ja Vienan Karjalaan.

Näkökulmaopastus korvaa päivän yleisöopastuksen ja sisältyy museolipun hintaan.

Kesto n. 45–60 minuuttia

Paluu Keniaan

Paluu Keniaan 11.3.2023–28.1.2024

 

Puinen kikuju-heimolle kuulunut tanssikilpi (ndome). Gallen-Kallelan Museo. Kuva: GKM / Saana Kytömäki

Akseli Gallen-Kallelan Afrikan-matka vuosina 1909–10 on tunnettu ja kiinnostusta herättävä ajanjakso. Nairobin seudulle, nykyisen Kenian pääkaupunkiin asettautunut Gallen-Kallela tallensi osana matkaansa silloisen Brittiläisen Itä-Afrikan elämänmenoa ja maisemia. Matkaan liittyviä aihepiirejä ja kokoelmia on käsitelty nyt ensimmäistä kertaa yhdessä kenialaisten toimijoiden kanssa sekä Suomessa että Keniassa! 

Yhteisissä työpajoissa on purettu näyttelyn teemoja, kuten kolonialismia, metsästystä, Kenian historiaa, sekä tutustuttu näyttelyn aineistoihin: taiteeseen ja museon esinekokoelmiin. Paluu Keniaan -näyttely pitää sisällään kattavan kokoelman Gallen-Kallelan maalauksia, taiteilijan keräämää etnografista ja eläintieteellistä aineistoa. Kokonaisuutta täydentävät kenialaisyhteisöltä kerätty taustoittava tieto ja kokemukset museokokoelman esineistä.  

Gallen-Kallelalle Itä-Afrikka näyttäytyi neitseellisenä paratiisina, jossa hän sai toteuttaa unelmiaan. Afrikka-kirjana tunnetussa muistelmissaan hän toteaa, ”—tänne saavuttuani aika pysähtyi. Kuin iankaikkinen, uudistuva fata morgana, näöt ympärillämme vaihtelevat; kaikki on vain päiviä ja öitä, jotka auringon, kuun ja tähtien kanssa sulautuvat yhteen, ilmassa niin lempeässä, että oman olemisen unohtaa.”.

Paluu Keniaan -näyttelyn yhteydessä museo julkaisee aihetta tukevan julkaisun, johon kirjoittavat tutkijat Suomesta ja Keniasta, lisäksi mukana on työpajoihin osallistuneiden henkilöiden haastatteluja. Kirjan keskeinen tavoite on käsitellä taiteilijan Kenian-aikaa nykytutkimuksen valossa. 

 

Näyttely on saanut tukea Koneen Säätiöltä sekä Espoon kaupungilta.

 

Karhujen kaupungissa – Akseli Gallen-Kallelan aika Porissa: Juhlaseminaari Porin Mikaelsgårdenissa 28.1.2023

Karhujen kaupungissa – Akseli Gallen-Kallelan aika Porissa: Juhlaseminaari 28.1.2023 

Vuonna 2023 tulee kuluneeksi 120 vuotta Akseli Gallen-Kallelan maalaamien Porin Jusélius-mauseoleumin freskojen valmistumisesta. Tapahtumaa juhlistaakseen Gallen-Kallelan Museo ja SKiB (Svenska kulturfonden i Björneborg) järjestävät yhteistyössä perjantaina 27.1.2023 ruotsinkielisen koululaisvierailun Björneborgs Svenska Samskola, Porissa ja lauantaina 28.1.2023 juhlaseminaarin suomeksi. 

Seminaari kertoo lyhyestä, mutta taiteilijalle äärimmäisen tärkeästä ajasta ”karhujen kaupungissa”. Porissa syntynyt ja lapsuutensa Tyrväällä viettänyt Akseli Gallen-Kallela palasi perheineen syntymäkaupunkiin vuosina 1901–1903, jonne hän maalasi Juséliuksen mausoleumiin kuuluisat freskot, joista tuli hänen taiteellisen uransa yksi kohokohdista. Freskoissa hän kuvasi ”kansamme hiljaista kaartevaa kulkua elämän harjua pitkin Tuonelan syliin.” Uudet tutkimukselliset näkökulmat ovat nostaneet mm. freskojen kuvamaailman yhteyttä esoteeriseen ajatteluun.  

Tervetuloa lauantaina 28.1.2023 juhlaseminaariin Mikaelsgårdenin juhlasaliin (Mikonkatu 20–22, 28100 Pori). 

Seminaariin on vapaa pääsy, mutta paikalle mahtuu vain ensimmäiset 80 henkilöä. 

 

Seminaarin ohjelma 

14:00–14.15 Juhlaseminaarin avaussanat. Museonjohtaja Tuija Wahlroos, Gallen-Kallelan Museo 

14:15-15:00 FT, tietokirjailija Helena Ruuska: Taiteilijaperhe karhujen kaupungissa 

15:00-15:30 Pianisti Tiina Karakorpi, Musikaalinen essee Mary Gallen-Kallelasta, 1. sessio 

15:30-16:00 Kahvitauko 

16:00-16:45 FT Nina Kokkinen: Luonnonmystiikkaa ja esoteerista henkisyyttä Juseliuksen mausoleumissa 

16:45–17:15 Pianisti Tiina Karakorpi, Musikaalinen essee Mary Gallen-Kallelasta, 2. sessio 

 

Esiintyjien esittely 

FT Nina Kokkinen on tutkimustyössään korostanut suomalaisten taiteilijoiden suhdetta esoteeriseen ajatteluun 1800- ja 1900-luvun vaihteessa. Tunnetuimmat taiteilijamme olivat kiinnostuneita mm. teosofiasta ja henkisyydestä, jotka myös antoivat taiteelliseen ajatteluun erityisluonteensa. Väitöskirjassaan (2019) Totuudenetsijät: vuosisadanvaihteen okkulttuuri ja moderni henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa Kokkinen tutki Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taidetta laajalla lähdeaineistolla, joka koostui mm. taiteilijoiden välisestä kirjeenvaihdosta.  

Tietokirjailija, FT Helena Ruuskan tutkimuksessa Mary Gallénin (1868–1947) elämästä taiteilijan vaimona heijastuu nykyaikainen, aktiivinen nainen, joka jätti oman pianistin uransa syrjään mentyään naimisiin kuuluisan taiteilijan Gallen-Kallelan kanssa toukokuussa 1890. Helena Ruuska tutki perheen julkaisematonta kirjearkistoa ja tämän aineiston avulla hän valaisee Maryn kiehtovaa elämää avioliiton seikkailumatkalla Karjalan erämaasta Brittiläisen Itä-Afrikan savanneille unohtamatta sitä vaativaa arkea, jota Mary hoiti perheen eri kodeissa sekä Suomessa, että ulkomailla. Kirja Olisit villiä villimpi. Mary Gallen-Kallela ilmestyi vuonna 2021. 

Pianisti Tiina Karakorpi on tutkinut Mary Gallen-Kallelan nuottiarkistoa ja rakentanut musiikillisella esseellään monipuolisen yleiskatsauksen Mary Gallen-Kallelan läheisistä säveltäjistä ja musiikista. Karakorpi on erityisen kiinnostunut 1800-luvun naissäveltäjistä ja heidän elämäntyöstään, josta on tullut marginaalinen rooli musiikin maailmassa. Karakorpi tutki Sibelius-Akatemialle väitöskirjassaan taiteellisuuden ja äitiyden kietoutumista. 

 

Kysymyksiä? 

Seminaariin liittyviä kysymyksiä voi lähettää sähköpostilla seminaarin koordinaattorille, Elias Djupsjö, elias.djupsjo@gallen-kallela.fi 

Virtuaalinen Museokorttiklubi: Gallen-Kallelan Museon ryijyt 8.12. klo 17 – 18

Tervetuloa Gallen-Kallelan Museon virtuaaliseen Museokorttiklubiin torstaina 8. joulukuuta klo 17!

Virtuaalisen esitelmän aikana tutustutaan Gallen-Kallelan Museon kokoelmiin kuuluviin ryijyihin ja niiden suunnitelmiin. Akseli Gallen-Kallela oli innokas ryijyjen keräilijä ja hänet tunnetaan myös ryijyjen suunnittelijana. Näe harvoin nähtyjä suunnitelmia ja museokokoelmien salattuja aarteita! Museokortti järjestetään virtuaalisesti Teams-alustalla, joten voit osallistua omalta kotisohvaltasi, sijaitsi se sitten missä hyvänsä. Tervetuloa!

Kokoelmien kätköihin johdattavat museolehtori Minna Turunen ja asiakaspalveluvastaava Anu Kaarina Hämäläinen. Opastus suomeksi. Klubin kesto noin yhden tunnin.

Museokorttiklubi on ilmainen, ja se on suunnattu Museokortin käyttäjille: ilmoittautumislomakkeeseen merkitään oman Museokortin numero. Museokortille merkitään käynti Gallen-Kallelan Museossa 8.12. 

Ilmoittaudu lomakkeella (Linkki)

Kuraattorin kierros Arki ja inspiraatio -näyttelyyn 15.1. 2023 klo 13

Kuraattorin kierros su 15.1.2023 klo 13:00

Akseli Gallen-Kallela – Arki ja inspiraatio -näyttelyn kuraattori, kokoelmapäällikkö Salla Tiainen esittelee näyttelyn. Kierroksen kesto n. 45 minuuttia.

Osallistuminen museon pääsylipulla, Museokortilla tai Kaikukortilla. Kierros korvaa päivän avoimen yleisöopastuksen.

 

Näyttelystä:

Näyttelyn lähtökohtana ovat Gallen-Kallelan Museon omat kokoelmat. Kokoelman erityispiirre on sen läheinen ja henkilökohtainen suhde taiteilijaan ja hänen elämäänsä. Paitsi taiteilija, Gallen-Kallela oli myös keräilijä. Hän keräsi ympärilleen itseään kiehtovaa esineistöä ympäri maailmaa ja hänellä oli jo eläessään ajatus jälkipolville jätettävästä museosta.

Näyttelyllä halutaan muistaa tietokirjailija Kaari Raivion (o.s. Väisänen, 1934–2021) tekemää työtä museon hyväksi. Kaari Raivio oli Kirsti Gallen-Kallelan tytär ja hän toimitti useita taiteilijaa ja hänen perheensä elämää käsitteleviä tietokirjoja. Raivio oli myös aktiivisesti mukana museosäätiön toiminnassa ja lahjoitti mittavan kokoelman Akseli Gallen-Kallelan taidetta, arkistoaineistoa sekä perheen jäämistöä museon kokoelmiin.

Kokoelma on saanut alkunsa perikunnan lahjoituksista ja täydentynyt ajan myötä yksityishenkilöiden lahjoitusten avulla. Näyttävien taideteosten lisäksi kokoelmaan kuuluu paljon pientä ja mielenkiintoista, arkista ja ehkä vähäpätöiseltäkin tuntuvaa. Katsomalla läheltä ja tarkasti, voi yksityiskohdista kuitenkin avautua kokonainen kosmos. Taiteilijan viipyilevä katse tarkastelee niin yksityiskohtien luonnonkauneutta kuin pikapiirtoja perheenjäsenistä. Maalaukset, luonnokset ja esineet kutsuvat lähempään tarkasteluun, luonnon yksityiskohtien ja arjen merkityksellisten hetkien äärelle.

 

Talvikaudella Gallen-Kallelan Museo ja Tarvaspää Café Zoceria ovat avoinna ti-la klo 11–16, su klo 11–17.

Tarvaspään perinteinen joulukonsertti

Tarvaspään joulukonsertti sunnuntaina 11.12.

Rakkaimmat joululaulut soivat taas Tarvaspään ateljeessa. Esiintyjinä Helianna Herkkola, sopraano
sekä Marjaana Merikanto, piano. Konsertin juontaa Aarno Cronvall.

Tarvaspään perinteinen joulukonsertti järjestetään yhteistyössä Laulumusiikin ystävät ry:n kanssa. Laulumusiikin ystävät ry edistää ja tukee taidelaulumusiikin, erityisesti liedin, esittämistä ja säveltämistä sekä sen asemaa suomalaisessa musiikkikulttuurissa.

Konserttilipun hintaan sisältyy glögitarjoilu ennen konsertin alkua sekä opastus alkaen kello 17.30.  Konsertti ohjelmistoineen alkaa kello 18, kesto 1h.

Liput 25€

Liput ostettavissa ennakkoon sivun alalaidan linkistä. Ennen lipun ostoa lue huolella lippujen toimitusehdot ja ennakkotiedot tapahtumasta.


Toimitusehdot ja ennakkotietoa tapahtumasta

Lippuja on myynnissä rajoitettu määrä. Lippuja on mahdollista ostaa ennakkoon Vello-palvelun kautta 10.12. saakka. Liput on mahdollista palauttaa ainoastaan, jos tapahtuma peruuntuu tai siirtyy toiselle päivälle. Voit ostaa lipun ennakkoon myös museon kassalta. Pyydämme myös kassalta lipun ostavia jättämään meille yhteystietonsa. Yhteistietoja ei käytetä muuhun kuin tapahtuman liittyvistä muutoksista tiedottamiseen. Jos kaikkia lippuja ei myydä ennakkoon, lippuja voi ostaa myös ennen tapahtuman alkua museon kassalta.

Lippuja ostaessa on hyvä huomioida, että tilaisuus järjestetään museotilassa ja tämä vaikuttaa istumapaikkajärjestelyihin. Tilojen esteettömyydestä voit lukea lisää museon verkkosivuilta tästä linkistä.

Huomioithan, että museon parkkipaikka sijaitsee museoalueen ulkopuolella Gallen-Kallelan tien päässä. Museoalueelle parkkeeraaminen ilman liikkumisesteisen pysäköimistunnusta on turvallisuussyistä kielletty. Jos seurueeseenne kuuluu henkilöitä, joilla liikkuminen on iän tai muiden syiden vuoksi vaikeaa, voit kuitenkin ajaa heidät ylös museoalueelle ennen auton parkkeeraamista parkkipaikalle. Parkkialueen ollessa täynnä, parkkeeraaminen tien viereen on luvallista.

Museon alueella sijaitseva kahvila palvelee sunnuntaina 11.12. kello 17 asti. Museon WC-tilat sijaitsevat puuhuvilassa sijaitsevan kahvilan aulassa, jonne on pääsy koko konsertin ajan.

Liput Vellosta alla olevan Vello-kalenterin avulla. Valitse: ”Osallistu ryhmätilaisuuteen” ja klikkaa kalenteri päivämäärään 11.12.

Vellossa voit maksaa liput kaikilla yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla. Lipun ostoa varten tarvitset sähköpostiosoitteen, jonne lähetämme varmistusviestin lipun ostamisesta. Viesti toimii lippuna tapahtumaan.


Tutustu Laulumusiikin ystävien verkkosivuihin.

Laulumusiikin ystävien Facebook-sivuilta löydät ajankohtaiset tiedot yhdistyksen toiminnasta

Parsintapiste su 20.11. klo 12 – 16

Parsitut sukat Gallen-Kallelan Museon kokoelmista

Parsintapiste pop-up su 20.11. klo 12 – 16

Parsiminen ja paikkaaminen olivat arkipäivää Gallen-Kallelan perheessä. Hyvistä ja rakkaista vaatteista ei luovuttu pienten vikojen vuoksi. Museon kokoelmissa on monia korjattuja tekstiilejä, kuten useaan kertaan parsitut villasukat ja Akselin paikattu taiteilijantakki. 

Onko sinulla korjattavia neuleita, parsittavia sukkia tai muita pientä korjausta kaipaavia vaatteita? Tule museolle opettelemaan parsimista ja parsimaan hyvässä seurassa! Parsinsienet, -langat ja –neulat talon puolesta.

Sunnuntaina 20.11. Gallen-Kallelan Museon ryijyt -näkökulmaluento klo 13 ja parsintapiste klo 12 – 16. 

Parsitut sukat Gallen-Kallelan Museon kokoelmista

Näkökulmaluento: Gallen-Kallelan Museon ryijyt

Gallen-Kallelan Museon ryijyt

Sunnuntaina 20.11.2022 klo 13-14

Näkökulmaluennolla tutustutaan Akseli Gallen-Kallelan keräämiin ja suunnittelemiin ryijyihin ja nähdään kuvia ryijyistä, joita harvemmin nähdään näyttelyissä.

Näkökulmaluento korvaa päivän yleisöopastuksen.

Liput 10/7/5 € alle 18-vuotiaille vapaa pääsy/Museokortti/Kaikukortti