Aikakoneita ja utopioita: Kaukokaipuu

8.5.2021 - 30.1.2022

Akseli Gallen-Kallela, Pilviä Tyrväällä, 1883, öljy paperille, yksityiskokoelma.

Aikakoneita ja utopioita on kolmessa museossa, Tarvaspäässä, Ainolassa ja Visavuoressa nähtävä näyttelykokonaisuus, jossa museot tutkivat mahdollisuuksiaan toimia yhteiskunnallisissa murroskohdissa. Taustana näyttelylle on tämän hetken ajankohtaisin murros, ilmastonmuutos, joka pakottaa meidät ajattelemaan uudestaan arjen valintoja: ruokaa, matkustamista ja asumista.  

Tarvaspäässä näyttely keskittyy matkustamiseen ja liikkumiseen. Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) matkat merien yli ja aarniometsiin avaavat näkökulmia matkustamisen syihin, kaukokaipuuseen. Näyttely kuljettaa kävijän taiteilijan mukana 1880-luvun Tyrväältä 1920-luvun New Mexicoon, vieraillen myös Raumalla sekä lumisella Konginkankaalla.

Näyttely herättää pohtimaan suhdettamme matkustamiseen, liikkumiseen ja niiden mukanaan tuomaan kokemukseen maailmasta. Matkustamista käsitellään nykytaiteen ja äänimaailmojen siivittämänä.  Näyttelyn tiedotusta voit seurata verkkosivulta aikakoneitajautopioita.fi, jossa julkaistaan 7.5.2021 Meri Parkkisen toimittaman podcastin ensimmäinen jakso.

Nykytaiteilijat: Vilma Määttänen, nabbteeri, Nestori Syrjälä, Markus Tuormaa, Liito-oravat Papana & Norkko ja Vidha Saumya & Ali Akbar Mehta.

Nykytaiteen kuratointi Hanna Johansson

Kokoelmien kuratointi Sandra Lindblom

Tarvaspään dialogit Sini Forssell & Timo Järvensivu

Äänisuunnittelu ja sävellys Joona Lukala & Eetu Moisio

Näyttelyarkkitehtuuri Alisha Davidow

Projektipäällikö Mari Viita-aho

Graafinen suunnittelu TSTO

Näyttelyhankkeelle on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-apuraha sekä Opetus- ja Kulttuuriministeriön erityisavustus taiteilijoiden näyttelypalkkioiden maksamiseksi.

HomeImage

 

Lue hankkeen loppuraportti museon sivuilta tästä linkistä.

 

 

 

 

Nähdäksesi lehdistökuvat, kirjaudu ensin sisään sivustolle.