Akseli Gallen-Kallela – Arki ja inspiraatio

17.9.2022 - 26.2.2023

Akseli Gallen-Kallela – Arki ja inspiraatio

Akseli Gallen-Kallela: Herää Suomi, 1896. Lasimaalaus. Gallen-Kallelan Museo. Kuva: GKM / Hannu Aaltonen

Näyttelyn lähtökohtana ovat Gallen-Kallelan Museon omat kokoelmat. Kokoelman erityispiirre on sen läheinen ja henkilökohtainen suhde taiteilijaan ja hänen elämäänsä. Paitsi taiteilija, Gallen-Kallela oli myös keräilijä. Hän keräsi ympärilleen itseään kiehtovaa esineistöä ympäri maailmaa ja hänellä oli jo eläessään ajatus jälkipolville jätettävästä museosta.

Näyttelyllä halutaan muistaa tietokirjailija Kaari Raivion (o.s. Väisänen, 1934–2021) tekemää työtä museon hyväksi. Kaari Raivio oli Kirsti Gallen-Kallelan tytär ja hän toimitti useita taiteilijaa ja hänen perheensä elämää käsitteleviä tietokirjoja. Raivio oli myös aktiivisesti mukana museosäätiön toiminnassa ja lahjoitti mittavan kokoelman Akseli Gallen-Kallelan taidetta, arkistoaineistoa sekä perheen jäämistöä museon kokoelmiin. 

Kokoelma on saanut alkunsa perikunnan lahjoituksista ja täydentynyt ajan myötä yksityishenkilöiden lahjoitusten avulla. Näyttävien taideteosten lisäksi kokoelmaan kuuluu paljon pientä ja mielenkiintoista, arkista ja ehkä vähäpätöiseltäkin tuntuvaa. Katsomalla läheltä ja tarkasti, voi yksityiskohdista kuitenkin avautua kokonainen kosmos. Taiteilijan viipyilevä katse tarkastelee niin yksityiskohtien luonnonkauneutta kuin pikapiirtoja perheenjäsenistä. Maalaukset, luonnokset ja esineet kutsuvat lähempään tarkasteluun, luonnon yksityiskohtien ja arjen merkityksellisten hetkien äärelle.

Talvikaudella Gallen-Kallelan Museo ja Tarvaspää Café Zoceria ovat avoinna  ti-la klo 11–16, su klo 11–17.

Nähdäksesi lehdistökuvat, kirjaudu ensin sisään sivustolle.