Akselin Afrikka kenialaisen tutkijan silmin

15.4.2023 - 15.4.2023

Yksityiskohta teoksesta Akseli Gallen-Kallela, Ilta-aurinko Ukamban arolla, 1909, öljymaalaus. Yksityiskokoelma. Kuva: GKM / Jukka Paavola

Akselin Afrikka kenialaisen tutkijan silmin -keskustelutilaisuus Gallen-Kallelan Museossa ja verkossa lauantaina 15.4. kello 12–14

Miltä Akselin maalauksiin, valokuviin ja muistelmiin tallentunut Afrikka näyttäytyy nykytutkijan silmin?

Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) asui ja työskenteli perheineen nykyisen Kenian seudulla vuosina 1909–10. Nairobin seudulle, nykyisen Kenian pääkaupunkiin asettautunut Gallen-Kallela tallensi osana matkaansa silloisen Brittiläisen Itä-Afrikan elämänmenoa ja maisemia. Gallen-Kallelalle Itä-Afrikka näyttäytyi neitseellisenä paratiisina, jossa hän sai toteuttaa unelmiaan ja maalata. Aikaa varjostivat kuitenkin paikallisten huono kohtelu sekä eurooppalaisten harrastama trofeemetsästys.

Keskustelutilaisuuteen osallistuvat Kenian kansallismuseon tutkijat Lydia Gatundu Galavu ja Mercy Gakii sekä Gallen-Kallelan Museon museonjohtaja Tuija Wahlroos ja näyttelypäällikkö Anne Pelin. Tilaisuuden puhujat ovat osallistuneen museon näyttelyä tukevaan julkaisuun artikkelein. Voit tutustua julkaisuun Paluu Keniaan – Uusia unelmia Gallen-Kallelan Afrikasta tästä linkistä.

Tilaisuutta on mahdollista seurata sekä verkossa että paikan päällä museolla (Museon sisäänpääsymaksu, Museokortti, Kaikukortti). Keskustelutilaisuuden kielenä ovat suomi ja englanti.

Osallistumislinkki tapahtumaan: (Teams)