Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan, tarinat kiehtoivat taiteilija Akseli Gallen-Kallelaa läpi hänen elämänsä.

Akseli Gallen-Kallela: Lemminkäisen äiti, ajoittamaton. Gallen-Kallelan Museo. Kuva: GKM / Jukka Paavola.
Jotkin Gallen-Kallelan Kalevala-aiheiset maalaukset on nostettu kansallisiksi merkkiteoksiksi. Kalevala, toisin sanoen -näyttely pyrkii nostamaan esiin toisia aiheita ja teoksia: kesken jääneitä töitä, luonnoksia, henkilöhahmoja sekä niiden erilaisia puolia ja etenkin Kalevalan naishahmoja.
Elias Lönnrot kokosi Kalevalan Suomen vanhoista runoista 170 vuotta sitten. Kalevalan tarinat sisältävät aineksia monista eri kulttuureista ja myyteistä. Mitä annettavaa Kalevalalla voi olla nykyajan ihmisille?
Tarinankerrontaa ympäri maailman
Suullisessa perinteessä kulttuurivaikutteet ovat aina liikkuneet ja tarinat eläneet siirtyessään kertojalta toiselle. Näyttelyssä Kalevala rinnastuu maailman tarinaperinteisiin. Kalevalassa on vaikutteita ja yhtäläisiä piirteitä monien muiden eeposten kanssa, kulkeutuivathan tarinat esimerkiksi kauppiaiden mukana.
Museon väki on astunut hetkeksi Lönnrotin töppösiin ja kerännyt nykyihmisiltä tarinoita yhteistyössä Sellon kirjaston kanssa. Nykyään ihmisten liikkuvuus on nopeampaa kuin aiemmin, ja Suomessa puhutaan useita eri kieliperheisiin kuuluvia kieliä. Tarinakeruun tuloksena museossa voi kuulla vanhoja lauluja, runoja ja kertomuksia kymmenellä eri kielellä muun muassa liettuaksi, suomeksi, hindiksi ja arabiaksi.
Tämän päivän lintukoto
Nykytulkinnan näyttelyyn tuo lisäksi Espoon taiteilijakillan toteuttama installaatio Lintukoto. Se on 13 nykytaiteilijan yhteisteos, joka juhlistaa taiteilijakillan 10-vuotisuhlavuotta. Installaation tekijät ovat: Sirkku Ala-Harja, Nina Bask, Marja Blomster, Tapio Haapala, Esa Hyvärinen, Sanna Juujärvi-Bremer, Carita Maury, Mauno Mecklin, Tapio Nyyssönen, Anne Ovaska, Topi Ruotsalainen, Barbara Tieaho, Noora Ylipieti.

Akseli Gallen-Kallela: Luonnos Kansallisteatterin freskoja varten, 1928. Gallen-Kallelan Museo. Kuva: GKM / Jukka Paavola.
Nähdäksesi lehdistökuvat, kirjaudu ensin sisään sivustolle.