Kuraattorin kierros Arki ja inspiraatio -näyttelyyn 15.1. 2023 klo 13

15.1.2023 - 15.1.2023

Kuraattorin kierros su 15.1.2023 klo 13:00

Akseli Gallen-Kallela – Arki ja inspiraatio -näyttelyn kuraattori, kokoelmapäällikkö Salla Tiainen esittelee näyttelyn. Kierroksen kesto n. 45 minuuttia.

Osallistuminen museon pääsylipulla, Museokortilla tai Kaikukortilla. Kierros korvaa päivän avoimen yleisöopastuksen.

 

Näyttelystä:

Näyttelyn lähtökohtana ovat Gallen-Kallelan Museon omat kokoelmat. Kokoelman erityispiirre on sen läheinen ja henkilökohtainen suhde taiteilijaan ja hänen elämäänsä. Paitsi taiteilija, Gallen-Kallela oli myös keräilijä. Hän keräsi ympärilleen itseään kiehtovaa esineistöä ympäri maailmaa ja hänellä oli jo eläessään ajatus jälkipolville jätettävästä museosta.

Näyttelyllä halutaan muistaa tietokirjailija Kaari Raivion (o.s. Väisänen, 1934–2021) tekemää työtä museon hyväksi. Kaari Raivio oli Kirsti Gallen-Kallelan tytär ja hän toimitti useita taiteilijaa ja hänen perheensä elämää käsitteleviä tietokirjoja. Raivio oli myös aktiivisesti mukana museosäätiön toiminnassa ja lahjoitti mittavan kokoelman Akseli Gallen-Kallelan taidetta, arkistoaineistoa sekä perheen jäämistöä museon kokoelmiin.

Kokoelma on saanut alkunsa perikunnan lahjoituksista ja täydentynyt ajan myötä yksityishenkilöiden lahjoitusten avulla. Näyttävien taideteosten lisäksi kokoelmaan kuuluu paljon pientä ja mielenkiintoista, arkista ja ehkä vähäpätöiseltäkin tuntuvaa. Katsomalla läheltä ja tarkasti, voi yksityiskohdista kuitenkin avautua kokonainen kosmos. Taiteilijan viipyilevä katse tarkastelee niin yksityiskohtien luonnonkauneutta kuin pikapiirtoja perheenjäsenistä. Maalaukset, luonnokset ja esineet kutsuvat lähempään tarkasteluun, luonnon yksityiskohtien ja arjen merkityksellisten hetkien äärelle.

 

Talvikaudella Gallen-Kallelan Museo ja Tarvaspää Café Zoceria ovat avoinna ti-la klo 11–16, su klo 11–17.