Mary 150 -juhlakonsertti

18.11.2018 - 18.11.2018

Akseli Gallen-Kallela: Kirsti soittaa selloa, 1917, öljymaalaus. Yksityiskokoelma. Kuva: GKM/Jukka Paavola

Ulla Lampela

20.11.2018 Mary Gallénin (os. Slöör) syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta.

Sellisti Ulla Lampela ja pianisti Tiina Karakorpi soittavat konsertin Mary Gallénin 150 –vuotisjuhlan kunniaksi sunnuntaina 18.11. klo 18 Tarvaspäässä.

Ohjelmassa on Johann Sebastian Bachin Soolosellosarja G-duuri,  Ferruccio Busonin sovitus Bachin Chaconnesta soolopianolle sekä Johannes Brahmsin Sonaatti sellolle ja pianolle F-duuri. Konsertissa kuullaan myös otteita Maryn ja Axelin kirjeenvaihdosta ja päiväkirjoista.

Liput: 20€
Opiskelijaliput: 10€

Tiina Karakorpi

Lippuun sisältyy opastettu kierros museossa klo 17.

varaukset:
info@gallen-kallela.fi
09 8492340

Mary Gallen-Kallelan flyygeli Tarvaspäässä. Kuva: Tuomas Sarparanta

 

Mary Gallén (1868-1947) kurkistaa lukuisista puolisonsa Axel Gallénin maalauksista, mutta kuka hän oikeastaan oli?

Mary pyöritti perheen arkea ja taloutta lukuisissa kodeissa ja osallistui puolisonsa töihin opetellen milloin veistämään, milloin kultaamaan kehyksiä. Elämä kuljetti Maryn sekä erämaatorppiin että maailmalle aina Afrikkaa ja Amerikkaa myöten.

Musiikilla ja käsitöillä oli tärkeä rooli Maryn elämässä. Hän oli konserttipianisti ja soitonopettaja ja perustipa hän Tarvaspäähän kutomonkin.

Mary Slöörin perhe oli musikaalinen. Hänen äitinsä ja Arthur-veli soittivat pianoa. Marykin innostui siitä. Äiti opetti Marylle nuotit ja lähetti hänet jo seitsemänvuotiaana pianotunneille. 20-vuotiaana Mary soitti orkesterissa, opetti pianonsoittoa ja kävi laulutunneilla. Syksyllä 1889 hän pääsi opiskelemaan Helsingin musiikkiopistoon, nykyiseen Sibelius-Akatemiaan, ihailemansa Ferruccio Busonin johdolla.

Tuohon aikaan naisten oletettiin luopuvan omasta urasta naimisiin mennessään ja pianonsoittoa pidettiin tytöille sopivana harrastuksena, joka luo kotiin hienostuneen ilmapiirin. Kihloissa ollessaan Mary kysyi Axelilta kirjeessä: ”Saanko soittaa silloinkin, kun olen vaimosi? Niin paljon kuin haluan, eikö minun tarvitse tehdä mitään muuta?”

Musiikilla oli keskeinen rooli Gallénin perheen elämässä. Kalelaan hankittiin Marylle urut sekä flyygeli, joka nykyään on täällä Tarvaspäässä. Mary soitti mm. Bachia, Beethovenia, Sibeliusta, Chopinia, Schubertia ja Tšaikovskia, mutta museon kokoelmissa on säilynyt myös ajan kevyen musiikin, tango, two step ja cake walk -tanssimusiikin nuotteja. Pianon lisäksi Mary opetteli itsenäisesti kitaransoiton. Kirsti-tyttärestä tuli sellisti, ja he soittivat sekä konsertoivat yhdessä.

Pianonsoitto ei ollut vain harrastus, vaan Mary toimi myös opettajana. Kaikkiaan soitto-oppilaita oli lähes 200, ja opetusta oli kaiken tasoisille.

Mary ja tyttären tyttärensä Kaari. Yksityiskokoelma. Kuva: GKM