Museoiden yö

21.5.2016 - 21.5.2016

Performanssia ja katutaidetta Museoiden yönä. Kuva: Suvi Parrilla.

Museoiden yö – Akseli goes urban

Mimmit peinttaa museoiden yössä 21.5.2016. Kuva: Markus Wahlroos

Mimmit peinttaa museoiden yössä 21.5.2016. Kuva: Markus Wahlroos

21.5. Museoiden yö tuo Gallen-Kallelan Museoon ja sen pihapiiriin urbaania kaupunkikulttuuria ja uusia taidemuotoja. Akseli Gallen-Kallela saa räväkän päivityksen katutaiteilijoiden ja performanssiryhmän käsittelyssä.

Museoiden yönä mimmien peinttaamat katutaideteokset nähtävillä museon pihapiirissä!

Mimmit peinttaa museoiden yössä 21.5.2016. Kuva: Markus Wahlroos

Mimmit peinttaa museoiden yössä 21.5.2016. Kuva: Markus Wahlroos

 

Toiset äänet kuuluviin! Mimmit peinttaa

Mimmit peinttaa taiteiden yössä 2015. Kuva: Eva-Liisa Orupõld

Mimmit peinttaa taiteiden yössä 2015. Kuva: Eva-Liisa Orupõld

Museoiden yönä Gallen-Kallelan Museon pihapiirissä on Mimmit peinttaa -tapahtuma ja katutaidetta löytyy myös museon sisältä. Viva Granlund on maalannut Akseli Gallen-Kallelan ateljeen seinään yli 7m leveän ja 1,75m korkean akryylimaalauksen Othervoices, joka on osa Silent Space – Intensified Integrities -näyttelyä. Teos nostaa esiin katutaiteen vähäiselle näkyvyydelle jääneitä feministisiä ja queer -näkökulmia.

Katutaiteen naiset saavat äänensä kuuluviin myös Mimmit peinttaa -tapahtumassa. Mimmit peinttaa on katutaidetapahtuma, jossa naisartistit maalaavat katutaideteoksia valikoituihin seiniin. Gallen-Kallelan Museon tapahtumassa neljä taiteilijaa maalaa museon pihalla vanerilevyille, jotka jäävät pihapiiriin loppukevääksi.Tapahtuma nostaa esiin taitavia naiskatutaiteilijoita miesvaltaisen alakulttuurin massasta ja rohkaisee esimerkillään muitakin naisia uskaltamaan toteuttaa unelmiaan.

Mimmit peinttaa järjestettiin ensimmäistä kertaa Taiteiden yönä 2015 Helsingin Vallilassa. Viime vuonna Mimmit maalasivat muun muassa yhtenä päivänä Helsingin ensikodin muurin kuuden artistin voimin.

Museoiden yö on osa museoviikon ohjelmaa, jonka teemana on tänä vuonna museot ja kulttuurimaisema. Gallen-Kallelan Museon historiallisen miljöön ja katutaiteen yhdistävässä “Akseli goes urban” -tematiikaassa kiteytyy tämä kaikki mitä parhaiten.

Tuottaja: Rosa Kivinen
Katutaideyhdistys Päävärit ry
www.katutaide.com
www.katutaide.com/mimmit-peinttaa

Viva Granlund: Othervoices, 2016, akryyli seinälle. Etualalla Nina Backmanin installaatio Hiljainen ateria. Kuva: Marja Helander.

Viva Granlund: Othervoices, 2016, akryyli seinälle. Etualalla Nina Backmanin installaatio Hiljainen ateria. Kuva: Marja Helander.

 

Dada 100 vuotta – performanssia, videotaidetta ja kestämätöntä muotia

Museoiden yönä juhlimme myös 100-vuotiasta dadaa. Kaikki tietävät Marcel Duchampin ja Man Rayn, vaan kuka muistaa paronitar Elsa von Freytag-Loringhovenin? Historiankirjoituksen unohtaman taiteilija-runoilijan merkityksestä kertoo muun muassa viime aikoina esiin noussut väite, että Duchampin Suihkulähde olisikin von Freytag-Loringhovenin teos. Nyt Gallen-Kalleloiden kylpyhuoneeseen on projisoitu paronittarelle kunniaa tekevä, norjalaisen Lene Bergin videoteos Shaving the Baroness (2010).

Dadan, von Freytag-Loringhovenin ja Gallen-Kallelan taiteen inspiroimana Museoiden yössä esitetään Menkka Haukka -performanssi.

Muodin ja tyylin sykli nopeutuu jatkuvasti laadun, työntekijöiden, kuluttajien ja koko ekosysteemin kustannuksella. Menkka Haukka on kertakäyttökulttuurin, kvartaalitalouden ja globalisaation ajan häikäilemätön, röyhkeä ja holtiton vaatebrändi, jonka huonolaatuiset vaatteet on tehty kestämättömästi lapsityövoimalla ja kaikkia ihmisoikeuksia rikkoen, ympäristöä kuormittaen, mahdollisimman alhaisin kustannuksin ja mahdollisimman tehokkaasti.

Performanssissa esittäytyy myös brändin ruumiillistuma Mme Menkka Haukka itse.

MenkkaHaukka goes Gallen-Kallela. Kuva: Suvi Parrilla.

MenkkaHaukka goes Gallen-Kallela. Kuva: Suvi Parrilla.

Performanssissa käytetään kierrätysmateriaaleja viittauksena dadan äidin, paronitar Elsa von Freytag-Loringhovenin omalaatuisiin roska-asuihin.

Teos toteutetaan yhteistyönä Pasidanssi-performanssiryhmän ja Helsingin Gayteatterin kanssa.

Esiintyjät: Liisa Heikinheimo, Ilona Merikanto, Suvi Parrilla, Hanna Salokorpi, Anna Savolainen,
Sonja Salomäki, Kukka-Maaria Vuorikoski, HGT/Mika Rossi
Ohjaaja: Minna Kivelä
Musiikki: Lari Latvala, Kaapo Virolainen, Matti Westerlund
Puvustus ja rekvisiitta: Venla Martikainen
Käsikirjoitus: Sonja Salomäki

Ei pelkkää hengen ravintoa

Gallen-Kallelan Museo on mukana ravintolapäivässä. Tuo ruokakojusi museon maille tai nauti pop up -ravintoloiden herkuista Tarvaspään ihanassa puistossa.
(Huom! Tarvaspään kahvila on tapahtuman aikana suljettu yksityistilaisuuden vuoksi, joten pop up -ravintoloiden käytössä ei ole vesipistettä ja avotulen teko on alueella kielletty.)

 

Museoiden yö la 21.5. klo 16 – 22

Klo 16 Keskustelua katutaiteesta ja sukupuolesta
Klo 17 Mimmit peinttaa alkaa
Klo 18 Menkka Haukka -performanssi (kesto 20 min)
Klo 19 Opastettu kierros museossa
Klo 20 Menkka Haukka -performanssi (kesto 20 min)
Klo 22 Gallen-Kallelan Museo suljetaan
(pidätämme oikeuden muutoksiin)

Tapahtuma on ilmainen.
Tuotanto: Gallen-Kallela Museo yhteistyössä tuotanto/koordinointi: Liisi Soroush

Pressikoko Gallen-Kallelan Museo. Kuva: Gallen-Kallelan Museo / Päivi Matala

Pressikoko Gallen-Kallelan Museo. Kuva: Gallen-Kallelan Museo / Päivi Matala

Nähdäksesi lehdistökuvat, kirjaudu ensin sisään sivustolle.