Paluu Keniaan

11.3.2023 - 28.1.2024

Yksityiskohta teoksesta: Akseli Gallen-Kallela, 1910. Mount Kenya, isän ja äidin hääpäivänä 20. V.1910, öljymaalaus. 50 x 36 cm. Yksityiskokoelma. Kuva: Douglas Sivén.

Paluu Keniaan 11.3.2023–28.1.2024

 

Puinen kikuju-heimolle kuulunut tanssikilpi (ndome). Gallen-Kallelan Museo. Kuva: GKM / Saana Kytömäki

Akseli Gallen-Kallelan Afrikan-matka vuosina 1909–10 on tunnettu ja kiinnostusta herättävä ajanjakso. Nairobin seudulle, nykyisen Kenian pääkaupunkiin asettautunut Gallen-Kallela tallensi osana matkaansa silloisen Brittiläisen Itä-Afrikan elämänmenoa ja maisemia. Matkaan liittyviä aihepiirejä ja kokoelmia on käsitelty nyt ensimmäistä kertaa yhdessä kenialaisten toimijoiden kanssa sekä Suomessa että Keniassa!

Yhteisissä työpajoissa on purettu näyttelyn teemoja, kuten kolonialismia, metsästystä, Kenian historiaa, sekä tutustuttu näyttelyn aineistoihin: taiteeseen ja museon esinekokoelmiin. Paluu Keniaan -näyttely pitää sisällään kattavan kokoelman Gallen-Kallelan maalauksia, taiteilijan keräämää etnografista ja eläintieteellistä aineistoa. Kokonaisuutta täydentävät kenialaisyhteisöltä kerätty taustoittava tieto ja kokemukset museokokoelman esineistä.  

Gallen-Kallelalle Itä-Afrikka näyttäytyi neitseellisenä paratiisina, jossa hän sai toteuttaa unelmiaan. Afrikka-kirjana tunnetussa muistelmissaan hän toteaa, ”—tänne saavuttuani aika pysähtyi. Kuin iankaikkinen, uudistuva fata morgana, näöt ympärillämme vaihtelevat; kaikki on vain päiviä ja öitä, jotka auringon, kuun ja tähtien kanssa sulautuvat yhteen, ilmassa niin lempeässä, että oman olemisen unohtaa.

Paluu Keniaan -näyttelyn yhteydessä museo julkaisee aihetta tukevan julkaisun, johon kirjoittavat tutkijat Suomesta ja Keniasta, lisäksi mukana on työpajoihin osallistuneiden henkilöiden haastatteluja. Kirjan keskeinen tavoite on käsitellä taiteilijan Kenian-aikaa nykytutkimuksen valossa. Lue lisää julkaisusta tästä linkistä.

Näyttelytekstit ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja swahiliksi. Tornin esteellisyyden vuoksi yläkerran näyttelyaineistot ovat luettavissa myös alakerran näyttelytiloissa. Tutustuthan museon esteettömyystietoihin ennen vierailua. Pääset lukemaan ne tästä linkistä.

Avoimet yleisöopastukset näyttelyyn sunnuntaisin kello 13.

Näyttely on saanut tukea Espoon kaupungilta sekä Koneen Säätiöltä.

 

Nähdäksesi lehdistökuvat, kirjaudu ensin sisään sivustolle.