Gallen-Kallelan juhlavuosi tuo esiin tuttuja ja tuntemattomaksi jääneitä puolia taiteilijasta. Taiteen pyhiinvaeltajat -näyttely esittelee ensi kertaa tässä laajuudessaan venäläisen Nikolai Roerichin (1874 – 1947) ja Akseli Gallen-Kallelan (1865 – 1931) toveruutta, taidetta ja ajatusmaailmaa. Maailmankuulu Roerich oli monipuolinen taiteilija, kulttuurivaikuttaja ja kulttuurientutkija.
Roerich ja Gallen-Kallela jakoivat kiinnostuksen luontoon, kansanperinteisiin ja myytteihin. Suomessakin asunut Roerich ihaili Gallen-Kallelan Kalevala-maalauksia ja työsti itsekin väreiltään ja linjoiltaan voimakkaita teoksia, joissa tarut ja menneisyys ovat keskeisessä roolissa. Gallen-Kallelan tavoin, hän halusi tehdä luonnon pyhyyden näkyväksi taiteen keinoin. Kansallisromanttisten piirteiden ohella molempien taiteessa vahvistui kansakunnat ylittävä humanismi ja ihmisen henkisyyden arvostus.
Roerich vaikutti venäläistä taidetta uudistavassa Mir Iskusstva -taideyhdistyksessä. Hän suunnitteli vuonna 1913 kohua herättäneen Igor Stravinskyn Kevätuhri-baletin puvustuksen ja lavasteet. Idän mystiikkaan ja buddhalaisuuteen perehtynyt Roerich perusti vuonna 1928 Himalajalle antropologisen tutkimusaseman ja asettui asumaan Intiaan. Kansojen tasa-arvoa ajanut rauhanmies oli ehdolla rauhan Nobel-palkinnon saajaksi kaksikin kertaa.
Näyttelyä varten Gallen-Kallelan Museo on tehnyt yhteistyötä Moskovan Valtiollisen idän museon ja Valtiollisen A. A. Bakhrushinin teatterimuseon sekä New Yorkin Nikolai Roerich-museon kanssa. Näyttelyssä nähdään kummaltakin taiteilijalta kymmeniä maalauksia sekä valokuvia ja arkistomateriaaleja.

Nikolai Roerich: Aamu Himalajalla (Himalaja-vuoristoa), 1943. Tempera pahville. © Valtiollinen Idän museo, Moskova.
Meditaatiota Gallen-Kallelan Museossa
la 14.2. ja 14.3. klo 15-17
Nikolai Roerich oli perehtynyt idän mystiikkaan ja buddhalaisiin ajatuksiin. Roerichin taiteen hengessä yleisöllä on mahdollisuus hiljentyä ohjattuun meditaatioon kahtena lauantaina. Ohjaajana toimii taidemaalari, meditaatio-opettaja, Avoimen taidekoulun rehtori Nagashila.
Hinta: 10 €, sisältää museon pääsylipun, klo 15 alkavan näyttelyjohdannon sekä tätä seuraavan meditaatioharjoituksen.
Ennakkoilmoittautuminen ei ole pakollista, mutta auttaa museota tilaisuuden järjestelyissä: info@gallen-kallela.fi.
Näkökulmaopastukset taiteen pyhiinvaeltajat -näyttelyyn:
su 22.2. klo 13 suomeksi, klo 15 venäjäksi: Taidehistorioitsija Anna Nesterova
su 12.4. klo 13 Taidemaalari, meditaatio-opettaja, Avoimen taidekoulun rehtori Nagashila.
Museolipulla.
Suomalais-venäläisen laulumusiikin ilta
Su 8.3.2015 klo 18.00
Illan aikana kuullaan mm. Jean Sibeliuksen, Tovio Kuulan, Oskar Merikannon ja Pjotr Tshaikovskin lauluja.
Päivi Aarnio-Kepsu, sopraano, Katariina Manninen, sopraano, Jaana Siitonen, sopraano, Otso Leppämäki, baritoni, Hannu Riihivaara, bassobaritoni
Annalina Backman, piano.
Liput 20 / 10 € (opiskelijat). Varaathan lippusi etukäteen Gallen-Kallelan Museosta info@gallen-kallela.fi tai 09 849 2340.
Nähdäksesi lehdistökuvat, kirjaudu ensin sisään sivustolle.