Tarvaspään Taidelöylyt

18.5.2017 - 14.9.2017

Tarvaspään savusauna. Kuva: Gallen-Kallelan Museo

Tarvaspään Taidelöylyissä puhetta ja savusaunan lämpöä

Tarvaspään savusauna. Kuva: Gallen-Kallelan Museo

Tarvaspään savusauna. Kuva: Gallen-Kallelan Museo

Torstaisin 18.5., 1.6., 8.6., 17.8. ja 14.9. klo 16.30 – 20.30

Suositut taidelöylyt lämmittävät taas kehoa ja mieltä! Tilaisuuksissa saunotaan Akseli Gallen-Kallelan vanhassa savusaunassa. Saunavuorojen välissä ajankohtaiseen näyttelyyn, taiteeseen tai saunakulttuuriin liittyvä luento ja keskustelutilaisuus museossa.

Saunan lauteilla tilaa rajallisesti. Varaa paikkasi ajoissa.

Hinta: 35 €,
sisältää saunan, museon sisäänpääsyn sekä luennon.

Ilmoittautuminen: info@gallen-kallela.fi, 09 849 2340

Luento ja keskustelutilaisuus: klo 18

Jarmo Koskela. Akseli Gallen-Kallela: Sammon puolustus / Sampos försvarare / Defence of the Sampo, 1896. Mosse Hirvonen, Pitbull Tattoo Oulu, 2012-13. Kuva: Harri Larjosto.

Jarmo Koskela. Akseli Gallen-Kallela: Sammon puolustus / Sampos försvarare / Defence of the Sampo, 1896. Mosse Hirvonen, Pitbull Tattoo Oulu, 2012-13. Kuva: Harri Larjosto.

Luennolle ei rajoitettua osallistujamäärää, eikä ennakkoilmoittautumista.
Osallistuminen vain luennolle museon pääsymaksulla: 5-9€, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Ohjelma:

14.9.2017 Taiteilija Harri Larjosto esittelee näyttelynsa Tatuoidut taideteokset

naisten saunavuoro 16.30, miesten saunavuoro 19.00

Näyttelyn esittely klo 18.00.

 

17.8.2017 Photographer Alexander Lembke: Saunassa syntyneet / Born in Sauna. Presentation in English.

naisten saunavuoro 16.30, miesten saunavuoro 19.30

Valokuvaaja Alexander Lembke kertoo englanniksi projektistaan ”Saunassa syntyneet”, joka tarjoaa taiteellisen lähestymistavan kulttuuriseen ja historialliseen ilmiöön, ”syntymään saunassa” — joka rinnastuu Suomen syntymään 100 vuotta sitten.

Viime vuosisadan puoliväliin asti vielä suuri osa suomalaisista syntyi saunassa. Sauna oli ainoa paikka, jossa oli kuumaa vettä ja vaikkei se ehkä aina ollut viimeisen päälle siivottu, niin ainakin puhdas tila. Saunassa synnyttäminen on tehnyt saunasta suomalaisten mielissä myös myyttisen paikan. Kuinka suomalaisten kulttuurinen muisti muuttuu, kun saunassa syntyneitä ei enää ole? Nykyisin heitä on elossa enää muutama.

Professori Lembke on tehnyt ja tekee edelleen tutkimusta suomalaisista, jotka ovat syntyneet saunassa viime vuosisadalla. Mikä merkitys saunalla on heidän elämässään? Minkälaisia varhaisia muistoja heillä on saunasta? Minkälaisia tunteita tähän syntymäpaikkaan liittyy?

Vuonna 1976 Itä-Saksan Wernigerodessa syntynyt Alexander Lembke alkoi 1999 opiskella mediataidetta Weimarin Bauhaus-yliopistossa. Vuonna 2013 hänet nimitettiin professoriksi Hampurin muotoilukorkeakouluun. Lembke on yli 8 vuoden ajan käsitellyt taiteellisessa työssään intensiivisesti suomalaista saunakulttuuria ja julkaissut työnsä tuloksia usean näyttelyn ja kirjan muodossa.

Hänen näyttelynsä ”Saunassa syntyneet” on esillä 13.10.-24.11.2017 Vooninki-salissa Finlaysonin alueella, Tampereella.

Kuva: Alexander Lembke

Kuva: Alexander Lembke

8.6.2017 Taidehistorioitsija prof. Ville Lukkarinen: Akseli Gallen-Kallela tuohilipillä alkuperäisyyttä ammentamassa
miesten saunavuoro 16.30, naisten saunavuoro 19.30

1.6.2017 Kuvataiteilija Tatjana Bergelt kertoo työskentelystään ja juuri julkaisemastaan taiteilijakirjasta ”sauna sielu – sauna seele”
naisten saunavuoro 16.30, miesten saunavuoro 19.30

Tatjana Bergelt: Sauna seele, 2016.

Tatjana Bergelt: Sauna seele, 2016.

Tatjana Bergelt on opiskellut taide- ja designyliopistossa Hallessa sekä Pariisin École Nationale des Beaux-Arts Supériuressa. Hän on asunut ja työskennellyt 18 vuotta Helsingissä. Koti- ja ulkomaisten näyttelyiden ohella Bergelt on valmistanut 20 vuoden ajan taiteilijakirjoja pieninä painoksina. Niitä on useissa kokoelmissa eri puolilla maailmaa. Taidelöylyissä hän esittelee taiteilijakirjansa ”sauna sielu – sauna seele”, jota hän valmisti 7 kappaletta vuonna 2016 ja joka oli samana vuonna esillä myös Frankfurtin kirjamessuilla.

Kyse ei ole pelkästään saunasta, vaan myös siitä hyvästä tunteesta, joka syntyy saunassa, ja joka liittyy näkymättömään ketjuun muistoja, tuoksuja ja ääniä. Sauna on paikka, jossa niin miehet kuin naiset, vanhat sekä nuoret, hyvissä asemissa olevat ja aivan tavalliset ihmiset ovat alasti ja täten tasavertaisia niin keskenään kuin suhteessa kuolemaan.

Kirjan karkea, huovutettu sidos tuoksuu vienosti savulle.  Tämä on ensimmäinen viittaus saunan alkuperään. Sillä saunan alkumuoto on todellakin savusauna.

18.5.2017 Arkkitehti Árpád Sailo: Savutuvat
miesten saunavuoro  16.30, naisten saunavuoro 19.30

Arkkitehti Árpád Sailo on tutkinut Keski-Skandinavian metsäsuomalaisten savutupia, niihin liittyvää kulttuuria ja elämäntapaa sekä savutupien restaurointia.

 

Yhteistyössä: Gallen-Kallelan Museo, Goethe-Institut Finnland ja Suomen Saunaseura