Konstens pilgrimer – Nikolaj Roerich och Akseli Gallen-Kallela

7.2.2015 - 19.4.2015

Manaaja / Andesbesvärjaren / Conjurer, 1918, tempera puulle / tempera på trä / tempera on wood, 41,5 x 32,5 cm, Valtiollinen Idän museo / Statens museum för österländska folk / The State Museum of Oriental Art. Kuva / Bild / Photo: © Valtiollinen Idän museo / Statens museum för österländska folk / The State Museum of Oriental Art

Gallen-Kallelas jubileumsår kommer att presentera de bilder som konstnären är känd för – men också en sida hos honom som förblivit okänd. Utställningen Konstens pilgrimer presenterar för första gången i denna omfattning kamratskapet mellan den ryska konstnären Nikolaj Roerich (1874-1947) och Akseli Gallen-Kallela (1865-1931), deras konst och tänkesätt. Den världsberömda Roerich var en mångsidig konstnär och etnograf, och en inflytelserik kulturpersonlighet.

Roerich och Gallen-Kallela var båda intresserade av naturen, folktraditioner och myter. Roerich, som också under en tid var bosatt i Finland, beundrade Gallen-Kallelas måleri och arbetade själv på verk med ett kraftfyllt uttryck i färg och linjer, där också legenderna och det förgångna står i centrum. Liksom Gallen-Kallela ville han med konstens medel synliggöra naturens helighet. Förutom de nationalromantiska dragen förstärktes i bådas konst också en humanism som överbryggar folkslagen och respekten för det andliga i människan.

Roerich var aktiv inom konstföreningen Mir Iskusstva som förnyade den ryska konsten. Han gjorde dekoren och dräkterna till Igor Stravinskijs balett Våroffer, som år 1913 väckte stor sensation. År 1928 grundande Roerich, som var insatt i österländsk mystik och buddhism, en antropologisk forskningsstation i Himalaya, och bosatte sig i Indien. Han var en pacifist som arbetade för jämlikhet mellan folken, och han var två gånger nominerad för Nobels fredspris.

Gallen-Kallela har för utställningen samarbetat med Statens museum för österländska folk och A. A. Bakhrushin centralmuseet för teater i Moskva, samt med Nicholas Roerich Museum i New York. Utställningen omfattar tiotals målningar av båda konstnärerna samt fotografier och arkivmaterial.

I samband med utställningen ger Gallen-Kallela Museet ut boken Taiteen pyhiinvaeltajat – Nikolai Roerich ja Akseli Gallen-Kallela (Konstens pilgrimer – Nikolaj Roerich och Akseli Gallen-Kallela, på finska).

 

Meditation i Gallen-Kallela Museet

lö 14.2 och 14.3 kl. 15-17

Nikolaj Roerich var insatt i österländsk mystik och buddhistiska tankegångar. I Roerichs konsts anda har publiken möjlighet att under handledning stilla sig till meditation under två lördagar. Som instruktör verkar bildkonstnären, läraren i meditation och rektorn för Öppna konstskolan Nagashila.

Pris: 10 €, omfattar museets inträdesbiljett, en introduktion till utställningen som börjar kl. 15, samt den därpå följande meditationsövningen.

 

Infallsvinklar på utställningen Konstens pigrimer:

sö 22.2 kl.13 Konsthistoriker Anna Nesterova

sö 12.4 kl. 13 Bildkonstnären, läraren i meditation och rektorn för Öppna konstskolan Nagashila.

På finska. Till priset av museets inträdesbiljett.