Bildtryck – Antti Tanttu på Gallen-Kallela Museet

6.9.2014 - 1.2.2015

Gallen-Kallela Museets serie av nutidskonstutställningar fortsätter med en utställning av Antti Tanttu (f. 1963). Tanttu är en bemärkt konstgrafiker, som i sina verk kombinerar träsnitt med blandteknik. Arbetssättet utmärks av respekt för hantverkskunnandet och materialens egen karaktär, och konstnären själv upplever det som en njutningsfull motvikt till dagens knappande på tangentbordet.

I sina verk behandlar Tanttu frågor och sinnestillstånd som har att göra med det mänskliga varandet. Centralt i verken är de halvt föreställande, halvt skugglika, människovarelserna. Gestalterna, som befinner sig i ett odefinierat landskap, återges ofta i en skala som motsvarar betraktarens. Konstnären själv medger att hans centrala tema är ensamheten, med dess både positiva och melankoliska dimensioner.

Förutom grafiska verk ingår också akvareller och videoverk i utställningen, det nyaste av dessa är gjort i år. Särskilt i de grafiska verken uppstår det ett samband mellan Tanttus och Gallen-Kallelas konst. Gallen-Kallela var en av de första konstgrafikerna i Finland – han var intresserad av att experimentera med nya material, och han var också en skildrare av mörka stämningar och känslor.

I samband med utställningen utger Gallen-Kallela Museet verket Kuvan paino – Antti Tanttu Tarvaspään vieraana, som omfattar ett stort antal bilder av Tanttus verk från åren 2010-2014, samt utvald grafik av Gallen-Kallela.

Antti Tanttu berättar om sin utställning sön. 14.9. och 12.10.2014 och 2.1.2015 kl. 13.Till priset av inträdesbiljetten. På finska.