Madonnan i Malm

4.6.2016 - 4.9.2016

Axel och Mary Gallén inledde sitt gemensamma liv med bröllopsresan, som gick till Kajanaland och ryska Vitahavskarelen. Därefter grundade man ett gemensamt hem i stadsdelen Malm i Helsingfors.D-GKM-3939_1

Åren i Malm hade stor betydelse för Galléns karriär: bröllopsresan introducerade karelianismen i konstnärernas krets, och under de här åren bearbetade han bland annat, med sin hustru som modell, den andra versionen av Ainomyten –triptyk.

I centrum för utställningen står en av pärlorna i Gallen-Kallela Museets samlingar, Axel Galléns målning Madonna, där han skildrat sin hustru Mary som ung mor. I bakgrunden i målningen, runtom Mary, ser man en samling ovanliga föremål från olika kulturer sammanställda till en scenliknande helhet. Bland annat finns där österländska föremål från Paris butiker, och souvenirer som man hade samlat under bröllopsresan i Karelen.

På utställningen har man nu tack vare en ny nätapplikation Taideavain möjlighet att bekanta sig mera djupgående än förut med verket. Vid målningens sida visas de ursprungliga, ovanliga föremål och fynd från resor som ingick i inredningen i hemmet i Malm, samt målningar, teckningar och skisser som Axel Gallén gjorde vid den här tiden. Som ett ytterligare exempel på Gallen-Kallelas samlarvurm omfattar utställningen dessutom, förutom de föremål som avbildas på målningen, en liten japonismsektion.

Alla föremålen som avbildas i målningen har inte bevarats: armbandet som Mary hade fått i morgongåva och var mycket fäst vid, ligger nu i dyn på Bredvikens botten. Ta en titt genom golvet i galleriet! En ny installation berättar med användning av utökad verklighet armbandets historia.

GKM_VV_1130_1

 

Nähdäksesi lehdistökuvat, kirjaudu ensin sisään sivustolle.