Silent Space – Intensified Integrities

30.1.2016 - 29.5.2016

valkoinen

Nina Backman: Snöfall, 2012, c-print 60 x 90 cm.

Är det möjligt att hitta tysta oaser mitt i storstäder? Hur går det att uppleva tystanden i stadsmiljön? Hur reflekterar vi över tystanden, vad öppnas inom oss av denna upplevelse? Tystnaden kan vara både vilsam och påtryckande, att man tystnar eller tiger.

Det nordiska nutidskonstprojektet Silence Projectet forskar mångfacetterat i tystnaden. Helheten består av utställningen Silent Space – Intesified Integrities, av den performativa Den tysta måltiden och av seminariet Silence as Everyman´s right som produceras i form av konstbastu på Gallen-Kallela Museet. Till helheten tillhör även den nya teknologin.

Utställningen Silent space – Intensified Integrities forskar i tystnadens betydelse och i det mångsidiga förhållandet mellan utrymme och tystnad. Den i Berlin bosatta och arbetande konstnären Nina Backman är kurator för helheten som består av fotografier, performance, installation och videokonst med nio nordiska konstnärer: Nina Backman, Lene Berg, Viva Granlund, Rebekka Guðleifsdóttir ja Ólafur Kolbeinn Guðmundsson, Lise Björne Linnert, Mia Hamari, Marja Helander, Sari Palosaari och Akseli Gallen-Kallela (1865-1931).

Ateljén Tarvaspää, planerad av Akseli Gallen-Kallela, bjuder ett rumsligt och konceptuellt rum för utställningen. Naturen var för konstnären ett heligt element samt en källa för ett oändligt flöde av motiv. Genom upplevelser och sinnliga iakttagelser av naturen öppnades ett medium både för att forska i  det inre nationalmytologiska landskapet och  att avspegla de personliga innersta känslorna. Utställningen innehåller verk som reflekterar Gallen-Kallelas förhållande till tystnaden.

Var har du upplevt tystnad?Lägg in din tysta plats på kartan.

Nähdäksesi lehdistökuvat, kirjaudu ensin sisään sivustolle.