Själens öga

11.5.2019 - 8.9.2019

Hugo Simberg: Gosse från Säkkijärvi, 1897. Olja på duk. Finlands Nationalgalleri, Konstmuseet Ateneum. Foto: Finlands Nationalgalleri / Mäkinen Janne

I slutet av 1800-talet blev ockultismen och olika esoteriska rörelser mer populära än någonsin. Konstnärer rycktes med av spiritualism, teosofi och forskning i psykiska fenomen – det som man senare började kalla för parapsykologi.

Klärvoajans (fr. clairvoyance) var ett av tidens hetaste samtalsämnen. Många trodde att man med hjälp av det inre ögat, ett sjätte sinne, kunde varsebli de mera subtila dimensionerna av verkligheten, sådana som var osynliga för det konventionella seendet. Konstnärerna avbildade sig själva, sina vänner och dem som de betraktade som sina mästare som översinnligt klärvoajanta visionärer.

Utställningen fokuserar särskilt på sekelskiftets konst. Förutom Akseli Gallen-Kallela presenteras konstnärerna Pekka Halonen, Hugo Simberg, Beda Stjernschantz, Ellen Thesleff, Sigrid af Forselles och Sigurd Wettenhovi-Aspa, och den omfattar också verk utförda senare på 1900-talet av bland andra Ester Helenius, Eemu Myntti och nutidskonstnär Veli Granö.

Utställningens curator är konst- och religionsforskaren Nina Kokkinen vars doktorsavhandling har legat till grund för utställningen.

Nähdäksesi lehdistökuvat, kirjaudu ensin sisään sivustolle.