Museokauppa

Kirjat

Paluu Keniaan -julkaisu

Paluu Keniaan – Uusia unelmia Gallen-Kallelan Afrikasta, 2023.

Näyttelyn yhteydessä museo julkaisee aihetta tukevan Paluu Keniaan – Uusia unelmia Gallen-Kallelan Afrikasta -julkaisun, johon ovat kirjoittaneet tutkijat Suomesta ja Keniasta. Artikkeleiden lomassa julkaistaan osia kenialaisen työryhmän jäsenten haastatteluista, joissa he kertovat museon kokoelmien herättämistä ajatuksista. 

Upeasti kuvitetun kirjan hinta on 39,90€. Hintaan lisätään kotimaan postituskulut (11€ syyskuussa 2023). Jos haluat noutaa kirjan museolta, kerro se tilauslomakkeen lisätietoja -kohdassa.

Gallen-Kallelan Afrikan-matkan keskeisin lähdeteos on yhä vuonna 1931 ilmestynyt Afrikka-kirja, joka ilmestyi taiteilijan kuoleman jälkeen toimitettuna. Nykypäivän lukijaa kirjassa häiritsevät runsaat metsästykseen liittyvät tarinat ja paikallisten ihmisten toiseuttava kuvaus.

Uusi julkaisu päivittää ja moniäänistää Kenian-matkaan liittyvää kirjallisuutta ja tuo esiin ajankohtaisia tutkimuksellisia näkökulmia. Julkaisuun tilattiin kaksi artikkelia Kenian kansallismuseon tutkijoilta. Lydia Gatundu Galavu analysoi Gallen-Kallelan kansankuvausta ja maisemia sekä liittää taiteilijan Kenian-ajan tuotannon osaksi kenialaisen taiteen historiaa. Mercy Gakii kirjoittaa metsästyksestä – koloniaalisen ajan synnyttämästä muutoksesta, jonka vahingolliset juuret näkyvät yhä alueella harjoitetussa salametsästyksessä. 

Gallen-Kallelan perheen historiaa tutkinut tietokirjailija Helena Ruuska valottaa aihetta perheen näkökulmasta, luoden kokonaiskuvan matkan kulusta. Tutkija Liisa Oikari on tarkastellut Gallen-Kallelan keräämää Afrikka-kokoelmaa osana taiteilijan kotimuseoajattelua sekä taiteilijakuvan rakentumisen näkökulmasta. Museon Afrikka-näyttelyiden historiaa ja niiden tuomia mielikuvia ovat analysoineet tutkijat Johanna Turunen ja Mari Viita-aho. Näyttelypäällikkö Anne Pelin kertoo Gallen-Kallelan Afrikan-kauden taiteen vastaanotosta ja näyttelyhistoriasta Suomessa ja ulkomailla.

Näyttelyä ja julkaisua ovat tukeneet Espoon kaupunki ja Koneen Säätiö.

Hinta: 39.90 € Sivuja 159 Tilaa tästä

Mary Gallen-Kallela. Olisit villiä villimpi

Mary Gallen-Kallelan elämä oli yhtä muutosta: perhetytöstä taiteilijan malliksi, kotiäidistä maailmanmatkaajaksi, muusasta pianotaiteilijaksi. Pysyvää oli palava rakkaus omaan Akseliin.

Yhdessä miehensä kanssa Mary koki Suomen kohtalonvuodet sortokausineen ja sisällissotineen. Perheen kanssa asuttiin Pariisissa, Afrikassa ja Amerikassa. Lapset olivat Marylle kalleinta maailmassa, mutta myös surujen ja huolten aihe. Miehelleen Mary oli vankkumaton tuki, taiteenteossakin. Onnellisin hän oli yhdessä miehensä kanssa maailmalla seikkailemassa tai oman flyygelinsä äärellä Ruoveden Kalelassa. Kun Akseli kuolee, alkavat murheen ja riitojen täyttämät vuodet. Maryn tarina avaa uusia näkymiä niin vuosisadanvaihteen naisten elämään kuin kultakauden taiteilijoiden arkeen ja juhlaan sekä Akseli Gallen-Kallelan taideteosten taustoihin ja uran käänteisiin.”

tekstilainaus kustantaja WSOY:n sivuilta 

Hintaan lisätään postituskulut.

Hinta: 17.90 € Sivuja 526 Tilaa tästä

Kuva ihollani – Tatuoidut taideteokset

Yllättävän monella suomalaisella on paitansa alla Gallen-Kallelaa. Hihansuusta tai paidankauluksen alta pilkistävät toistuvasti niin Hugo Simbergin, Edvard Munchin, Salvador Dalín, Pablo Picasson kuin Leonardo da Vincinkin kaltaisten taiteen mestareiden luomukset. Harri Larjoston uutuusteos Kuva ihollani – Tatuoidut taideteokset esittelee liki sata suomalaista taidetatuointeineen ja niihin liittyvine tarinoineen.

Miksi ihminen haluaa ikuistaa palan taidehistoriaa ihoonsa? Tatuoidut henkilöt kuvailevat kirjassa suhdettaan alkuperäisteokseen ja ihossaan olevaan taideteoksen toisintoon. Mediataiteilija Harri Larjosto on kuvannut ja haastatellut teosta varten 95 tatuoitua henkilöä sekä kahdeksan tatuointitaiteilijaa. Projekti sai alkunsa uteliaisuudesta: taidehistoriaa tunteva Larjosto halusi selvittää, kuinka yleistä taideteosten tatuoiminen on. Suomalaisten suursuosikiksi nousi Akseli Gallen-Kallela – myös muiden taiteen mestareiden teoksia löytyi useiden teoksien voimalla ja variaatioina.

n vnnMaahenki 2017 | Kuvat ja haastattelu: Harri Larjosto | suomi, | 179 sivua | Hinta 10€ ja postikulut 6,90€

Hinta: 10 € Sivuja 179 Tilaa tästä

Kaari Raivio: Akseli Amerikassa – Akseli ja Mary Gallen-Kallelan kirjeenvaihtoa vuosilta 1915-1931

Gallen-Kallelan tyttären tytär kirjeenvaihtaja Kaari Raivion kirja taiteilijan matkasta Amerikkaan tuo autenttiset tuntemukset lähelle lukijaa. Kirjeissään Akseli ja Mary keskustelevat niin näkemästään kuin tuntemuksistaan maailmaa ja perhettään kohtaan.

” Tämän kirjan teko on ollut minulle elämysmatka isovanhempieni Akseli ja Mary Gallen-Kallelan kanssa 1920-luvun Suomeen ja Yhdysvaltoihin. Samalla olen saanut tutustua lähemmin paitsi heihin myös heidän moniin ystäviinsä niiden kirjeiden kautta, jotka kulkivat Atlantin yli tuskastuttavan hitaasti mutta joissa ajatukset, tunteet ja tapahtumat tulevat esille päiväntuoreina” (Kaari Raivio).

WSOY 2005 | suomi | noin 300  sivua | mv-kuvitus ja värikuvaliite | 20 € Hintaan lisätään postituskulut.

Hinta: 20 € Sivuja 300 Tilaa tästä