Museokauppa

Kirjat

Tummaa ja tummempaa. Synkät sisarukset.

TILATTAVISSA SÄHKÖISENÄ ARTIKKELINA. Ota yhteys: info@gallen-kallela.fi

Juha-Heikki Tihisen artikkeli Pohjoismaisesta symbolismista ja nykytaiteesta.

 

Hinta: 3 € Sivuja 16 Tilaa tästä

Lemminkäisen arvoitus Erään taulun tarina

Akseli Gallen-Kallelan Lemminkäisen äiti -maalaus on monelle tuttu, mutta samasta aiheesta on olemassa myös toinen teos, jonka alkuperä on oudon epäselvä. Kyseinen guassityö voisi aiheensa ja muotonsa puolesta hyvin olla Lemminkäisen äidin pitkälle viety luonnos, mutta Gallen-Kallela on kieltänyt maalanneensa teoksen. Onko teos siis aito vai väärennös? Taiteen keräilijä ja Gallen-Kallelan ystävä Gösta Serlachius yritti pitkään saada selville vuonna 1930 ostamansa teoksen alkuperän mutta päätyi umpikujaan. Vuodesta 2015 arvoitusta on selvittänyt tutkijaryhmä, joka on yhdistänyt taidehistorialliseen tutkimukseen uusinta huipputeknologian keinovalikoimaa. Tässä kirjassa taidehistorioitsijat Tarja Talvitie Serlachius-museoista ja Minna Turtiainen Gallen-Kallelan Museosta esittelevät tätä taidehistorian arvoitusta ja pohtivat kiistellyn teoksen aitoutta.

ISBN 978-952-7226-32-2

Hinta: 32.00 € Sivuja 152 Tilaa tästä

Totuudenetsijät Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa

Totuudenetsijät loihtii eloon innostuksen okkultismiin 1900-luvun vaihteessa. Pääosassa ovat kolme klassikkotaiteiljaa: Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen ja Hugo Simberg. Taitelijat hakivat vastauksia elämän suuriin kysymyksiin teosofiasta, spiritualisimista, parapsykologiasta, vapaamuurariudesta, tolstoilaisuudesta ja varhaisesta satanismista.

Nina Kokkinen paljastaa taitelijoiden ja teosten yhetyksiä esoteerisiin liikkeisiin ja vaihtoehtoiseen henkisyyteen. Hän valottaa Gallen-Kallelan jällensyntymistä koskevia käsityksiä, Simbergin taidekäsitysten kytekytymistä seksuaalimagiaan ja jälkiä, jotka spiritualisimi jätti Pekka Hallosen alttaritauluihin. Gallen-Kallela, Halonen ja Simberg loivat uutta taidetta uskonnollisiin ympäristöihin, vaikka esoteerinen symboliikka hankasi perinteistä kirkollista kristillisyyttä vastaan.
Totuudenetsijät avaa aivan uudenlaisen tavan nähdä Suomen rakastetuimmat taiteilijat ja heidän teoksensa. MItä piilee Porin Jusélius-mausoleumin ja Tampereen tuomiokirkon maalausten tai Kotkan ja Mikkelin kirkkojen alttaritaulujen taustalla.

Nina Kokkinen työskentelee tutkijana Turun yliopston histrorian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella.

Hinta: 38.90 € Sivuja 310 Tilaa tästä

Kuva ihollani – Tatuoidut taideteokset

Yllättävän monella suomalaisella on paitansa alla Gallen-Kallelaa. Hihansuusta tai paidankauluksen alta pilkistävät toistuvasti niin Hugo Simbergin, Edvard Munchin, Salvador Dalín, Pablo Picasson kuin Leonardo da Vincinkin kaltaisten taiteen mestareiden luomukset. Harri Larjoston uutuusteos Kuva ihollani – Tatuoidut taideteokset esittelee liki sata suomalaista taidetatuointeineen ja niihin liittyvine tarinoineen.

Miksi ihminen haluaa ikuistaa palan taidehistoriaa ihoonsa? Tatuoidut henkilöt kuvailevat kirjassa suhdettaan alkuperäisteokseen ja ihossaan olevaan taideteoksen toisintoon. Mediataiteilija Harri Larjosto on kuvannut ja haastatellut teosta varten 95 tatuoitua henkilöä sekä kahdeksan tatuointitaiteilijaa. Projekti sai alkunsa uteliaisuudesta: taidehistoriaa tunteva Larjosto halusi selvittää, kuinka yleistä taideteosten tatuoiminen on. Suomalaisten suursuosikiksi nousi Akseli Gallen-Kallela – myös muiden taiteen mestareiden teoksia löytyi useiden teoksien voimalla ja variaatioina.

Maahenki 2017 | Kuvat ja haastattelu: Harri Larjosto | suomi, | 179 sivua | TARJOUS 20 €

Hinta: 20.00 € Sivuja 179 Tilaa tästä

Caj Bremer Takaisin Karjalaan

LOPPUUNMYYTY
Kuvajournalisti Caj Bremerin seikkailut Neuvosto-Karjalassa kuvin ja sanoin. Professori Pekka Laaksosen kertomus Vienan Karjalan kalevalaisesta historiasta. Kirjassa armoittettuna tarinankertojana tunnettu Bremer kertoo matkan absurdeista sattumuksista ja tunnelmallisista hetkistä. Lisäksi professori Pekka Laaksosen artikkeli Runokylien kutsu valottaa karelianismin pitkää historiaa.

Artikkelit: prof. Caj Bremer, FM Tuija Wahlroos, FM Anne Pelin, prof. Pekka Laaksonen. 

Gallen-Kallelan Museo 2016 | 83 sivua | hinta 24,90 € | runsaasti kuvitettu, harmaasävy.

Hinta: 24.90 € Sivuja 83 Tilaa tästä

Art Noir – August Strindberg, Edvard Munch, Akseli Gallen-Kallela ja Hugo Simberg valokuvaajina

Strindberg, Munch, Gallen-Kallela ja Simberg olivat kaikki oman aikansa radikaaleja, jotka eivät epäröineet tarttua uusiin ilmaisuvälineisiin. Yksi yhteinen löydös oli kamera. Art Noir nostaa klassikkotaiteilijoiden tuotannosta esiin uuden, aikaisemmin paitsioon jääneen, osa-alueen: valokuvauksen.

Taiteilijoiden ottamiin kuviin on tallentunut otoksia heistä itsestään, perheestä, arjesta ja matkoista – ennen muuta niihin on kuitenkin tarttunut palanen kunkin persoonaa ja tapaa nähdä maailma. Tässä teoksessa kuvat näyttelevät ansaitusti pääroolia.

Artikkelit: Kerttu Karvonen-Kannas, Arne Eggum, Mikko Pekari, Tuomo-Juhani Vuorenmaa, Erik Höög ja Agneta Lalander.

Gallen-Kallelan Museo 1995 | suomi, englanti | 99 sivua | 5 €

Hinta: 5 € Sivuja 99 Tilaa tästä

Axel Gallén

Runsaasti kuvitettu kirja esittelee monipuolisesti Akseli Gallen-Kallelan elämää ja hänen laaja-alaista tuotantoaan 1880-luvulta viimeiseen suurtyöhön, Kalevalan kuvittamiseen. Artikkelit valottavat värikästä perhe-elämää juhlitun kansallistaiteilijan roolin rinnalla. Lukuisat lainaukset Gallen-Kallelan kirjeenvaihdosta syventävät taiteilijakuvaa.

Artikkelit: Tuija Wahlroos, Anne Pelin, Kerttu Karvonen-Kannas, Hannele Lampinen ja Kati Nenonen.

Gallen-Kallelan Museo 2004 | suomi ja ruotsi | 214  sivua | 4-värikuvitus | 30 €

Hinta: 30 € Sivuja 214 Tilaa tästä

Seiniä, seiniä! Antakaa hänelle seiniä! – Akseli Gallen-Kallelan Jusélius-mausoleumin freskojen esitöitä ja luonnoksia

Akseli Gallen-Kallela toteutti eurooppalaisittainkin ainutlaatuisen Porin Juséliuksen mausoleumin koristelun. Mausoleumifreskot merkitsivät Gallen-Kallelalle uran huippua ja samalla ne olivat yksi eheimmistä eurooppalaisen art nouveaun toteutuksista. Näyttelyluettelo esittelee mausoleumifreskot sekä niiden esityöt ja luonnokset syntytaustoineen.

Artikkelit: Erja Pusa, Kirsi Kaisla, Kerttu Karvonen-Kannas.

Gallen-Kallelan Museo 1991 | suomi ja englanti | 55 sivua | osin 4-värikuvitus | 5

Hinta: 5 € Sivuja 55 Tilaa tästä

Elämän harjulla – Akseli Gallen-Kallela ja Jusélius-mausoleumi

Kirja esittelee Akseli Gallen-Kallelan Jusélius-mausoleumin freskojen esitöitä ja luonnoksia.

Kirja kertoo mausoleumifreskojen uusimman tulkinnan. TaM Nina Kokkinen on kiinnittänyt huomiota taiteilijan oman alter egon, vaeltajan keskeiseen rooliin luonnosvaiheessa. Hahmo poistettiin luonnoksista aivan toteutuksen viime vaiheessa. Poispyyhittynäkin Kokkisen totuudenetsijäksi kutsuma hahmo tarjoaa tärkeän avaimen mausoleumifreskojen tulkintaan. ”Se antaa yhden visuaalisesti tunnistettavan muodon Gallen-Kallelan taidetta ja elämää leimaavalle pyrkimykselle etsiä vastauksia siihen ´kokonaismysteeriin´, jonka taiteilija katsoi pitävän sisällään niin ihmiseloon kuin kuolemaankin liittyvät salaisuudet,” toteaa Kokkinen.

Mausoleumifreskoihin kiteytyy Gallen-Kallelan aikaisempi taiteellinen tuotanto kansankuvauksesta melankolisiin Kalevala-aiheisiin. Se on samalla kotimaistettu tulkinta eurooppalaisista kuolemantanssi -aiheista. Julkaisussa Gallen-Kallelan yhteyksiä keskiaikaiseen dance macabre -kuvastoon avaa näyttelijäntaiteen professori Hannu-Pekka Björkman.

Gallen-Kallelan Museo 2015 | suomi | 120  sivua | 4-värikuvitus | 30 €

Hinta: 30 € Sivuja 120 Tilaa tästä

Ota sielusi täyteen! Tutkimuksellisia polkuja Akseli Gallen-Kallelan taiteeseen

Ota sielusi täyteen! on kokoelma uusia Akseli Gallen-Kallelan taidetta käsitteleviä artikkeleita. Eri näkökulmien ja tieteenalojen kautta avautuu tutkimuksellisia polkuja taiteilijan monitahoiseen tuotantoon. Ne valottavat taiteilijan roolia ja yhteyksiä kansainvälisessä taideyhteisössä. Kirja avaa uusia näkökulmia Gallen-Kallelan ristiriitaiseen taiteilijakuvaan ja tapaan rakentaa omaa taiteilijuuttaan. Teos juhlistaa Gallen-Kallelan Museon 50. toimintavuotta.

Artikkelit: Taidehistorioitsija Laura Gutman-Hanhivaara, FM Helena Lonkila, FT Juha-Heikki Tihinen, museolehtori Minna Turtiainen, professori Seppo Knuuttila, TM Nina Kokkinen, FM Marja-Terttu Kivirinta, FT Leila Koivunen, museonjohtaja Tuija Wahlroos ja FT Stella Bottai.

Teos saatavilla myös englanniksi!

Gallen-Kallelan Museo 2011 | suomi |160 sivua | 4-värikuvitus | 35 €

Hinta: 35 € Sivuja 160 Tilaa tästä